Menü Broşür Bilgi
English
Facebook
Instagram
Twitter
Saatchi Art
OpenSea

Sergi, "Dizin: Seyrek Matris"

Bir süredir toplumlar ve bireyler üzerine sürdürdüğüm gözlemlerimde zihnime düşen izlenimlerimi "Yansımalar" adı altında resmediyorum. Tuvallerimde, uzay-zamanın yokluk realitesinde anlamın nasıl var olabildiğini ve bu var oluşta gerçeğin benlik dürtüleri tarafından hangi biçimlerde parçalandığını, hangi biçimlerle örtüldüğünü anlatıyorum. "Bitişiklik ve etkisellik" adını verdiğim teorime göre, birbirine bitişik birey dürtülerinin birbirleriyle olan etkileşimleri, gerçeğin parçalanmış bir tablosunu, bir dizinini gözlerimizin önüne seriyor.
Workshop
Workshop

Ancak, bu yapı mutlak gerçeği parçalayan tek katman değil. Egolar arasındaki bu çekişme ve çatışmalara kendi varoluşu, farkedilebilinişi için ihtiyaç duyan fakat öyle değilmiş gibi duran, tam aksine bir gereklilik ve ihtiyaçmışcasına her seferinde âdeta müstesna bir biçim olarak ön plana çıkan birtakım şekillenmeler, semboller ve gayeler bireylerin tamamını idrak alanının uzağına öteler. Bunların bir kısmı yerel alanlarda mutlak gerçeğin örtülmesini tamamlar, bir kısmı ise bireylerin sayıca fazlalığından yararlanıp genele şümul olur ve küçülüp görülmez hâle gelen mutlak gerçeği tümüyle siler, egoyu resmin vazgeçilmez bir arkaplanı hâline getirir. Nitekim eserlerimde ilk bakışta dikkati çeken, önplana çıkan bu yapılardır. Tıpkı milyon ışık yılı ötedeki bir galaksiyi gözlemlerken araya bir gezegenin girmesi gibi, tıpkı uzaktaki güzel bir tabiat olayını ya da etkileşimi izlerken önünüze bir aracın gelip durması gibi…

"Dizin: Seyrek Matris" adını verdiğim yeni sergimde, dikkatleri matriste çoğunluğu sıfır olan değerlerin oluşturduğu bu yapıya çekmek istiyorum. Sıfır ile yok olmak da var, hiç etkilenmemek de. Gizemli sıfır… İnsanlığın geç keşfettiği ama her defasında kolaycılığa kaçıp belki de keşfedemediğimiz başka şeylerin yerine kullandığımız, rakamların sağına soluna eklemekle ona yanlış anlamlar atfettiğimiz sıfır…

Sıfır’ı bulduk, devrim yaptık ama asıl devrim onun bir rakam olmadığını farkettiğimizde olacak.

Özgür Yener